Япония подготви военните си за свалянето на севернокорейска балистична ракета

Има възможност за задействане на разрушителни мерки, заявиха властите

22.04.2023 | 15:14 Редактор: Вяра Димова
Япония подготви военните си за свалянето на севернокорейска балистична ракета

Япония нареди на своите военни да се подготвят за свалянето на севернокорейска балистична ракета, след като тази седмица Пхенян заяви, че е готов да изстреля първия си военен шпионски сателит. Поставянето на сателита в орбита ще изисква снаряд с голям обсег, който на Северна Корея е забранен да изстрелва, тъй като ООН разглежда подобни учения като тестове на технология за балистични ракети.

Японският министър Ясуказу Хамада уведоми Силите за самоотбрана на страната, че "има възможност за задействане на разрушителни мерки срещу балистични ракети и други", според изявление на министерството на отбраната. Хамада инструктира войските да "приложат необходимите мерки за ограничаване на щетите, ако падне балистична ракета".

Той нареди подготовката за разполагане на разрушители, оборудвани с ракетни прехващачи SM-3, както и на военни части в южната префектура Окинава, които могат да управляват ракетите "Пейтриът", пише БГНЕС.

През 2012 и 2016 г. Северна Корея тества балистични ракети, които Пхенян нарече сателитни изстрелвания. И двете ракети прелетяха над района на Окинава. Японските медии съобщиха, че министерството на отбраната е издало през 2012 г. същите заповеди за подготовка.

Снимка: БГНЕС