ЕС притеснен: Китай има все по-голяма технологична независимост

Те подхождат все по-внимателно към развойната си дейност в азиатската страна

22.04.2023 | 10:15 Редактор: Михаела Димитрова
ЕС притеснен: Китай има все по-голяма технологична независимост

Усилията на Китай да стане по-независим в технологичната сфера кара повече европейски компании, опериращи там, да преосмислят своите планове за развойна дейност, сочи доклад, публикуван от Търговската камара на Европейския съюз в Китай, пише Bloomberg.

Фирмите от Европа все повече се колебаят дали да инвестират в научноизследователска и развойна дейност (R&D) във втората по големина икономика в света, тъй като местните фирми, с които биха си партнирали – частни или държавни – все повече купуват и ползват продукти, които са или изцяло произведени в Китай, или са напълно лишени от свързани със САЩ компоненти, посочва президентът на камарата Йорг Вутке.

"Това е нещо, което кара компаниите да се колебаят да инвестират в научноизследователска и развойна дейност в Китай", коментира той. "Ако не знаете дали стоките ви ще бъдат, да речем, в списъци за доставки след една или две години, тогава шансовете да инвестирате в развойна дейност ще бъдат близки до нулата".

Докладът на Камарата на ЕС се появява в момент, в който Пекин засилва кампанията си за технологична автономия, насочена към създаване на вътрешни вериги на доставки, които са изолирани от външни шокове. Китайският президент Си Дзинпин критикува Вашингтон за това, което нарича стратегия за "ограничаване и потискане", водена от търговски органичения, черни списъци и ограничаване на инвестициите. Тя създаде предизвикателства пред технологичното развитие на Китай.

Европейски компании като Volkswagen и SAP са сред най-големите чуждестранни предприятия в Китай, въпреки нарастващата изолация на страната. Но много от тези фирми са изправени пред нарастваща конкуренция от местни играчи като Huawei Technologies – една от най-известните фирми, която Вашингтон постави в черния си търговски списък. Тези местни компании сега разработват собствени вътрешни алтернативи на чуждестранния софтуер и хардуер.

Други, като държавната Inspur, стимулират проучванията и експанзията в области като сървърите и облачните изчисления, залагайки на подкрепата на Пекин, както и че китайските клиенти биха предпочели да използват местни заместители.

Повече прочетете на Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com