Китай обвини САЩ в технологичен тормоз: Открита икономическа принуда

Амбициите на Пекин в технологичния сектор вече бяха засегнати от съществуващите мерки, наложени от Вашингтон

21.04.2023 | 15:01 Редактор: Михаела Димитрова
Китай обвини САЩ в технологичен тормоз: Открита икономическа принуда

Вашингтон използва "открита икономическа принуда и технологичен тормоз" на потенциалните нови ограничения върху възможността американски фирми да инвестират в китайски предприятия, се казва в изявление на китайското външно министерство, съобщи агенция "Синхуа".

Администрацията на Байдън обмисля програма за ограничаване на някои изходящи инвестиции на САЩ, свързани със специфични чувствителни технологии със значителни последици за националната сигурност.

Амбициите на Пекин в технологичния сектор вече бяха засегнати от съществуващите мерки, наложени от Вашингтон и неговите съюзници. Китайските власти отговориха с призив за отказ от внос на западни технологии в ключови сектори като полупроводниците.

"САЩ са свикнали да политизират, инструментализират и въоръжават въпросите на търговията и технологиите под прикритието на националната сигурност", заяви говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин на редовен брифинг, цитиран от БГНЕС.

"Това е открита икономическа принуда и технологичен тормоз", добави той.

По време на речта си в четвъртък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да разсее опасенията относно новите мерки, като заяви, че те са "мотивирани единствено от загрижеността ни за нашата сигурност и ценности". Пекин обаче твърди, че плановете имат за цел да блокират пътя му към икономически напредък, тъй като отношенията между двете страни продължават да се влошават, по думите на китайският външен министър Цин Ган.

"Истинската цел на САЩ е да лишат Китай от правото му на развитие и да запазят собствената си хегемония и личен интерес", заяви Уенбин.

Йелън се спря и на прокламираното по-рано "безгранично партньорство" между Китай и Русия, като заяви, че е "от съществено значение" Пекин да се въздържа от предоставяне на материална подкрепа на Москва за войната в Украйна.

Попитан за коментарите на Йелън, китайският говорител защити позицията на Китай за конфликта, като обяви, че "някои страни практикуват двойни стандарти и наливат масло в огъня".

"Китай и Русия винаги са се придържали към принципите на неприсъединяване, неконфронтиране и ненасочване към трети страни и са развили нов тип отношения между големи държави, характеризиращи се с взаимно уважение, мирно съжителство и взаимноизгодно сътрудничество", каза той.

Снимка: Bloomberg.com