Украйна е минирана за десетилетия напред

Децата мислят за играчки малки пластмасови взривни мини

21.04.2023 | 12:50 Редактор: Тодор Петров
Украйна е минирана за десетилетия напред

Огромни площи в Украйна, два пъти по-големи от територията на цяла Австрия, са осеяни с противопехотни мини. Страната е минирана за десетилетия напред. Има региони, в които всяка стъпка може да се окаже смъртоносна.

По данни на ООН от началото на руската инвазия в Украйна досега повече от 740 цивилни граждани са били убити или ранени от мини и други експлозиви. Особено много мини има в региона на Харков – болниците там съобщават за много случаи на осакатени хора.

Юрий Кузнецов е травматолог в болницата в Изюм. Цяло крило на болницата се е срутило по време на боевете около града. Кузнецов е превърнал един стар кабинет в импровизирана операционна. Но липсват най-основни неща от необходимото оборудване – инструменти, апарати за стерилизация, както и модерни протези.

Лекарят от Изюм почти всеки ден превързва и лекува жертви, натъкнали се на противопехотни мини. Изюм бе окупиран от руските войски в продължение на няколко месеца. През есента украинците си върнаха обратно града. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" обвинява руските части, че използват противопехотни мини в многобройни региони на Украйна, пише DW.

Доказателства за това могат да бъдат открити из окупираните до скоро места, които Украйна си е върнала обратно. В международен план противопехотните мини са забранени, тъй като представляват огромна опасност за цивилното население, не само за войниците.

Има и малки пластмасови взривни мини, които са цветни и децата ги мислят за играчки. Те са особено опасни и по друга причина - детекторите на сапьорите не ги откриват, защото сензорите реагират основно на метал. Никой не знае къде и колко точно мини са оставили след себе си руските войски. Но тяхното разчистване вероятно ще отнеме десетилетия. Германското правителство е предоставило до момента 26 милиона евро за обезвреждането на мини в Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бидон
преди 1 година
Палячовци, пластмасовите мини ги хвърляха украинците миналата година. Вие сте една долнопробна пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар