Русия е подготвена, прекрати внезапните военноморски учения в Тихия океан

Силите на Руската федерация са готови да отблъснат "агресия" по време на въоръжен конфликт

20.04.2023 | 21:21 Редактор: Вяра Димова
Русия е подготвена, прекрати внезапните военноморски учения в Тихия океан

Русия обяви, че е приключила внезапните военноморски учения в Тихия океан, като подчерта, че нейните сили са готови да отблъснат "агресия" по време на въоръжен конфликт в морето.

Миналата седмица министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Тихоокеанският флот на страната, чието седалище е в пристанище Владивосток, е започнал внезапни бойни учения в момент, когато напрежението със Запада заради Украйна нараства.

В понеделник президентът Владимир Путин заяви, че е била извършена "внезапна проверка" "на много високо ниво". Министерството на отбраната заяви днес, че ученията са приключили и силите се връщат в базите си.

"Бързите учения потвърдиха високата готовност на войските на Тихоокеанския флот да решат проблемите с отблъскването на агресията на потенциалния враг откъм океана и морето", се казва в изявление на министерството.

По време на ученията в Японско море, Охотско море и Берингово море силите тренираха търсене и унищожаване на подводници, "отразяване на мащабни ракетни и самолетни атаки" и изстрелване на ракети, торпеда и артилерийски огън срещу морски и наземни цели.

Стратегически ракетоносци и бомбардировачи с голям обсег на действие летяха до "централната част на Тихия океан", за да имитират удари по вражески цели, предаде БГНЕС.

Силите за противовъздушна отбрана отблъснаха имитация на вражеско въздушно нападение с разполагането на зенитно-ракетни системи С-400, ракетни и артилерийски системи "Панцир-С" и радарни станции, съобщиха от Москва.

В ученията в Тихия океан участват над 25 000 руски военнослужещи и 167 военни и спомагателни кораба, включително 12 подводници.

Снимка: БГНЕС