Скандинавия: Русия е в шпионска схема, ще саботира енергетиката в Северна Европа

От Федерацията определиха твърденията като "погрешни" и "неверни"

19.04.2023 | 18:00 Редактор: Петя Кръстева
Скандинавия: Русия е в шпионска схема, ще саботира енергетиката в Северна Европа

В документален филм, излъчен от скандинавски обществени радио и телевизионни оператори, се твърди, че Русия е заподозряна в шпионска програма в Северно море, която цели саботаж на енергийната инфраструктура в Северна Европа, предаде АФП. Кремъл отхвърли медийните твърдения като "погрешни" и "неоснователни" и повтори призива си за "прозрачно и безпристрастно международно разследване" на саботажа на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море през септември 2022 г.

В съвместното разследване, проведено от обществените телевизии NRK в Норвегия, DR в Дания, SVT в Швеция и YLE във Финландия, се твърди, че Москва използва десетки военни и граждански кораби, за да събира информация за вятърни паркове и комуникационни кабели. Репортажът се позовава на служители на разузнаването в скандинавските страни. Според DR руската шпионска програма е известна с абревиатурата GUGI или Главното управление за дълбоководни изследвания.

Един от документираните кораби е "Адмирал Владимирски", официално океанографски изследователски кораб, който в края на 2022 г. е бил наблюдаван да плава в близост до големи паркове вятърни електроцентрали край Великобритания и Дания. Когато екип на DR се приближил до кораба с лодка, на палубата се появили маскирани и тежко въоръжени мъже, показва откъс, публикуван от датския телевизионен оператор.

Руското разузнаване е обвинено и в използването на риболовни траулери, товарни кораби и дори яхти, оборудвани с технологии за подводно и радио наблюдение, твърди разследването. В документалния филм, озаглавен "Войната в сянка", се казва, че норвежката полиция, която се качила на два руски риболовни траулера, открила стари радиостанции от съветската епоха, с оператор в заключено отделение.

В Швеция се твърди, че 27 подозрителни кораба са плавали през нейните води или са акостирали в пристанищата ѝ през последните пет години, съобщи SVT. В Норвегия за период от 10 години най-малко 50 руски кораба "са имали възможност да събират информация тайно", гласи преброяване, базирано на автоматичната система за идентификация (AIS) на корабите, съобщи NRK, цитирана от БГНЕС.

Откъси от документалния филм вече бяха публикувани, а пълният доклад ще бъде излъчен по-късно. Той предизвика незабавна реакция от страна на Москва, която обвини Запада за зрелищния саботаж, включващ взривове на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия с Германия.

"Медиите в тези страни са допуснали грешка в разследването си. Те са решили отново да обвинят Русия без основание. Бихме предпочели да насочат повече внимание към атаките срещу "Северен поток" и към прозрачно и безпристрастно международно разследване", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Снимка: БГНЕС