Финландия строи 200-километрова ограда заради разгневената Русия

Видяхме какво стана в Украйна, всичко е възможно, заявиха от властта

18.04.2023 | 17:22 Редактор: Вяра Димова
Финландия строи 200-километрова ограда заради разгневената Русия

Финландия открай време е на мушката на московските хибридни атаки, сега обаче нещата стават още по-сериозни. "Знаехме, че за руснаците червената линия е членството ни в НАТО", казва Юха Мартелиус, който е заместник-генерален директор по отбранителната политика във финландското Министерство на отбраната.

Той добавя, че сега се очаква реакцията на Москва, след като синьо-белият финландски флаг се развя пред главната квартира на НАТО в Брюксел.

Никой не вярва, че новата 200-километрова ограда, която Финландия строи по границата си, може да възпре военно нахлуване на Русия. Не това е и целта на финландското правителство, което реши да увеличи наблюдателните си капацитети по този маршрут.

През последните години всички страни от ЕС и НАТО, които граничат с Русия или Беларус, бяха подложени на силен миграционен натиск, пряко организиран от Москва. Латвия, Литва и Полша преживяха най-тежката подобна криза през 2021, а същото се случи още през 2015-2016 година по финландската граница в Лапландия.

Войната в Украйна не беше пряка причина, но определено даде тласък на решението за оградата.

"Видяхме какво направи Русия в Украйна, след началото на тази война вече всичко е възможно", казва Мартелиус. Според него хората във Финландия са стигнали до извода, че отношенията с руснаците в момента са занулени.

Град Иматра е най-близкото населено място спрямо началото на оградата. Кметът Матиас Хилден признава, че хората не са ентусиазирани от проекта, но трябва да се примирят, пише DW.

Той обяснява, че допреди десетина години никой не се изненадвал да чуе руска реч в магазините или спа центровете, а автомобилите с руска регистрация били обичайна гледка по улиците на града, който се намира само на 7 километра от границата. 

Снимка: БГНЕС