"Енергоатом" претендира за обезщетение към Москва заради окупацията на АЕЦ "Запорожие"

"Нафтогаз" твърди за присъдени компенсации от Русия в размер на $5 млрд. по подобен иск от 2021 г.

15.04.2023 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева

Украинският оператор на ядрените централи "Енергоатом" е предявил иск пред Русия за щети, свързани с войната в Украйна, става ясно от съобщение на компанията. От март 2022 година руските военни окупираха Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа.

В момента всички реактори на централата са изключени, тъй като тя е на фронтовата линия и често е обект на обстрел, за който  се обвиняват взаимно и двете воюващи държави.

При невъзможност да бъде намерено решение на спора от "Енергоатом" ще се обърнат към арбитражен съд, допълват още от компанията. Правен съветник по казуса е Shearman & Sterling LLP. Украинската компания не коментира размера на иска, който е отправила. 

През 2021 година "Енергоатом" изпрати подобен иск на Русия във връзка с окупацията на Крим и загубата на активи там.

Преди дни газовият оператор на Украйна "Нафтогаз" съобщи, че Арбитражният съд в Хага е отсъдил в тяхна полза в делото за компенсации във връзка със загубите при окупирането на Крим. 

"Нафтогаз" коментира, че присъдените компенсации са в размер на 5 млрд. долара и ако Русия не се съобрази с решението ще има право да получи компенсацията от международни руски активи.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС