Байдън с пореден гаф: Обърка отбора на Нова Зеландия с полувоенизирана група

Black and Tans убиват 14 души и раняват други 40 по време на келтски футболен мач

13.04.2023 | 12:13 Редактор: Петя Кръстева
Байдън с пореден гаф: Обърка отбора на Нова Зеландия с полувоенизирана група

Продължава посещението на американския президент Джо Байдън на остров Ирландия, но Sky news съобщи за допуснат сериозен гаф по време на срещата му с далечни роднини в ирландско графство.

През първия ден от мисията на Джо Байдън в преоткриване на ирландските му корени в графство Лаут, откъдето през далечната 1849 неговият пра-пра-прадядо Оуен Финеган е отплавал за Америка, президентът на САЩ, излизайки извън протокола, е допуснал сериозен гаф.

Байдън похвали своя далечен роднина - ръгбистът Роб Киърни, който играе в националния отбор на Ирландия, победила паметно през 2016 година световните шампиони от Нова Зеландия в мач в Чикаго. Байдън обаче нарича Нова Зеландия, чието прозвище е All Blacks (или "целите в черно" заради екипа им), Black and Tans, което е името на британска полувоенизирана група, която брутално е репресирала противниците на британското управление по време на войната за независимост на Ирландия, съобщи БНР.

Точно Black and Tans убиват 14 души и раняват други 40 по време на келтски футболен мач в Croke Park в Дъблин през 1920 година.

Кореспондентът коментира, че макар и това да изглежда като грешка на езика, при положение, че Байдън често е упрекван от юнионистите, че определено е на страната на републиканците, думите му ще се изтълкуват по-скоро като хвалба, че семейството му бие британците. В този контекст казаното може да има сериозни последици, заключава кореспондентът Стивън Мърфи.

Снимка: БГНЕС