Путин се хвали с ниска инфлация в Русия, упрекна Запада за печатането на пари

На годишна база руската инфлация достигна 3,5% през март

13.04.2023 | 11:40 Редактор: Петя Кръстева
Путин се хвали с ниска инфлация в Русия, упрекна Запада за печатането на пари

Повече от година след началото на войната в Украйна, когато инфлацията продължава да бушува в много големи икономики, ръстът на цените в Русия се срина близо до нивото в Япония и доста под тези, наблюдавани в САЩ и Еврозоната.

На годишна база руската инфлация достигна 3,5% през март от почти 11% през предходния месец. Към момента е на една пета от пика си миналата година и под целта на централната банка от 4% за първи път от 2020 г.

Резкият контраст с голяма част от останалия свят позволи на Путин лесно да печели политически точки пред вътрешната публика, подчертавайки устойчивостта на Русия и твърдейки, че санкциите срещу страната му имат обратен ефект върху онези, които ги наложиха. В телевизионни изявления Путин твърди, че инфлацията може дори да е под 3% този месец.

Руският лидер по-рано упрекна западните правителства, че определят растящите разходи като "инфлацията на Путин", заявявайки, че техните собствени политики като печатането на пари са виновни.

"Спадът на годишната инфлация е до голяма степен оптичен и се корени в ефекта на високата база, създаден от миналогодишния спад на рублата в началото на руската инвазия в Украйна. Очакваме слабата рубла, недостигът на работна ръка и вероятният недостиг на зърнена реколта да повишат инфлацията през следващите месеци", коментира икономистът Александър Исаков пред Bloomberg Economics.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС