Секретен документ на Пентагона: Сърбия се е съгласила да достави оръжие на Украйна

Сръбският министър на отбраната нарече публикуваната информация "лъжа"

12.04.2023 | 17:30 Редактор: Михаела Димитрова
Секретен документ на Пентагона: Сърбия се е съгласила да достави оръжие на Украйна

Сърбия, единствената страна в Европа, която отказа да санкционира Русия за инвазията ѝ в Украйна, се е съгласила да достави оръжие на Киев или вече го е изпратила, става ясно от цитиран от Ройтерс секретен документ на Пентагона.

Документът, представляващ обобщение на отговорите на европейските правителства на молбите на Украйна за военно обучение и "смъртоносна помощ" или оръжия, е сред десетките секретни документи, публикувани онлайн през последните седмици в рамките на вероятно най-сериозното изтичане на американски тайни от години насам.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич нарече публикуваната информация "лъжа", целяща да въвлече Сърбия във войната. "Сърбия не е продавала, нито ще продава оръжия на украинската или руската страна, нито на страните около този конфликт", коментира той, цитиран от сръбското издание "Телеграф".

Вучевич обаче признава, че Сърбия продава оръжия на трети страни, но отдалечени от този конфликт и теоретично е възможно сръбско оръжие да попадне на фронта, но Белград няма нищо общо с това.

По-рано подобен документ разкри, че България е изразила през февруари готовност да предостави своите съветски изтребители МиГ-29 на Киев. Българското министерство на отбраната отрече информацията, но с формулировка, която дава възможност за тълкуване. 

Повече по темата прочетете в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com