Захарова: Съветът за сигурност на ООН целеше дискредитиране на Русия

Според говорителя на МВнР на Руската федерация дискусиите са били антируски

12.04.2023 | 07:38 Редактор: Петя Кръстева
Захарова: Съветът за сигурност на ООН целеше дискредитиране на Русия

Русия заяви официално, че последното заседание на Съвета за сигурност на ООН е било сведено до "демагогия", целяща да дискредитира Москва и други страни, които се противопоставят на западните "неоколониални амбиции".

"На 10 април в централата на ООН в Ню Йорк се проведе първото централно събитие под руското председателство на Съвета за сигурност на световната организация, а именно открит дебат относно рисковете, породени от нарушаването на задълженията за междудържавни доставки на военни продукти и продукти с двойна употреба", заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Тя подчерта, че дискусиите в тази връзка са били последвани от "антируски нападки" и "мащабни обвинения" във връзка с войната в Украйна от страна на западните постоянни членове на Съвета, пише БГНЕС.

"В разрез с конструктивното настроение на мнозинството от членовете на Съвета за сигурност и на делегациите на други държави членки на ООН, които се включиха в дискусията, започналата по същество и съвсем професионално дискусия бе сведена до безотговорна политическа демагогия, целяща допълнително дискредитиране на Руската федерация и други държави, които все още са в състояние да се противопоставят на неоколониалните амбиции на "колективния Запад", каза тя.

Русия, която е един от петте постоянни членове на 15-членния Съвет за сигурност на ООН с право на вето, пое ротационното председателство на органа на 1 април, въпреки гнева и критиките от страна на Украйна и нейните съюзници.

Снимка: БГНЕС