Москва: Украйна вербува млади руснаци за терористични атаки

118 терористични престъпления са били предотвратени в Русия

11.04.2023 | 15:29 Редактор: Искра Ангелова
Москва: Украйна вербува млади руснаци за терористични атаки

Ръководителят на руската служба за сигурност ФСБ обвини Украйна и Запада, че вербуват млади руснаци да организират въоръжени нападения в родината си, предаде АФП.

Обвинението на началника на службата за сигурност Александър Бортников идва седмица след като президентът Владимир Путин обвини Запада, че е помогнал на Киев да организира "терористични атаки" в Русия, докато Москва продължава войната срещу Украйна.

Москва потиска критиките към кампанията си в Украйна, като броят на делата за държавна измяна и дългогодишните присъди затвор за несъгласие в социалните медии нараства.

"В условията на провеждане на специална военна операция от страна на Русия украинските специални сили и техните западни наставници започнаха агресивна идеологическа индоктринация и вербуване на наши граждани", заяви Бортников на заседание в Москва на Националния антитерористичен комитет.

"Особено младото поколение, за да го въвлекат в диверсионни, терористични и екстремистки дейности", добави той, цитиран от БНР.

"118 терористични престъпления са били предотвратени в Русия" от февруари миналата година, когато Москва започна офанзивата си в Украйна, по думите на Бортников.

Той не даде подробности за вида на предполагаемите престъпления, къде са извършени или срещу кого са били насочени, но твърди, че "извършителите са били млади хора и тийнейджъри, включително непълнолетни".

В началото на март Русия задържа млада жена след експлозия, при която загина влиятелен военен блогър в Санкт Петербург, като обвини за това Украйна и опозицията.

Русия стана свидетел и на редица подпалвания на центрове за набиране на военнослужещи, откакто през септември миналата година Путин започна кампания за мобилизация. Миналата седмица руският лидер заяви, че "има основания да се твърди", че западните разузнавателни служби са замесени в "организирането на саботажи и терористични атаки".

Снимка: БГНЕС