СГП: Сърбия с безпрецедентен отказ да екстрадира обвиняемите по "Нексо"

Сигнал е изпратен и до Интерпол

10.04.2023 | 15:45 Редактор: Елеонора Танева
СГП: Сърбия с безпрецедентен отказ да екстрадира обвиняемите по

Прокурор при Софийската градска прокуратура е постановил мярка за процесуална принуда "задържане до 72 часа" по делото "Нексо" спрямо обвиняемите Антони Т. и Коста К. На 31.03.2023 г. спрямо тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 г. от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал по чл. 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол.    

На 07.04.2023 г. от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" МВР е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол потвърждава получаването на документите по повод международното издирване на обвиняемите.

Отново на 07.04.2023 г. е получена информация от ГС на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". В тази връзка от ГС на Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Посочено е, че исканата информация е необходима, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Изисканата информация и документи са изпратени своевременно. ГС на Интерпол потвърждава получаването на документите и уведомява, че същите се анализират с цел проверка на съответствието им с правилата на МОКП Интерпол.

Следва да се отбележи, че от заместник на главния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. 

Също така на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

Софийската градска прокуратура уведоми главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран Генералния секретар на Съвета на Европа.

Снимка: БГНЕС


10
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Сърбия не е България да се продават на Америка за жълти стотинки Сигнализирай за неуместен коментар
9
9 rate up comment rate down comment 13
Бай Гошо
преди 1 година
С подобни действия Сърбия и РСМ ще гледат ЕС през крив макарон до второ пришествие - също като Турция. Сигнализирай за неуместен коментар
8
20 rate up comment rate down comment 12
Пламен
преди 1 година
Сърбите не са като нас Американски роби.. Сигнализирай за неуместен коментар
7
8 rate up comment rate down comment 7
Димитър
преди 1 година
На лъжливото овчарче, и да не лъже, никой не му вярва!!? Сигнализирай за неуместен коментар
6
36 rate up comment rate down comment 11
Мда
преди 1 година
Меко казано, на сърбина му е през дедовия за гешевите терзания..... Сигнализирай за неуместен коментар
5
32 rate up comment rate down comment 7
Рамбо
преди 1 година
В Шумен двама катаджии обвързани със съдиите мародерстват цял град, с лъжливи нарушения и явна измама, и никой не ги търси, они ми търсят *** и Пульо в Сърбия! Сигнализирай за неуместен коментар
4
30 rate up comment rate down comment 13
Сара
преди 1 година
Ще обясни ли някой в народен текст защо се издирват тия двама мъже та чак с Интерпол ???????За мен е странно при положение че самите те не се крият а показват местоположението в което се намират.Нещо не ми се връзва Много по зле и от комунистическо време е в момента Сигнализирай за неуместен коментар
3
31 rate up comment rate down comment 43
Бъбу
преди 1 година
Сърбите играят една *** игра но ще им излезе през носа. Какво е това събиране на престъпници от най голям калибър в Белград, Русия ли им плаща за да мътят водите на Балканите. Прави сме били за това че пуснахме натовските самолети да го бомбардират, те колко народ избиха, те поклаждат и омразата на северните макета..... Приклякат на Путин и се правят че искат в Европа ама хич не им е там мястото. Сигнализирай за неуместен коментар
2
28 rate up comment rate down comment 50
Караджич
преди 1 година
Тази сърбия и тази македония както и русия трябва да бъдат изтрити от лицето на Европа .В сърбия се кеият престъоници от цял свят . Сигнализирай за неуместен коментар
1
47 rate up comment rate down comment 43
Закони
преди 1 година
Дори и в Сърбия законите са нещо което се спазва....шамар за Гешев и прикватурата... Сигнализирай за неуместен коментар