Израел отговаря: Удариха пускови установки в Сирия, от които са изстреляни ракетите

Експлозии са били чути и в околностите на Дамаск

09.04.2023 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева
Израел отговаря: Удариха пускови установки в Сирия, от които са изстреляни ракетите

Израелските сили за отбрана са нанесли удари по няколко цели в Сирия, след като ракети са били изстреляни към Израел, предаде ДПА.

След ракетния обстрел срещу територията на Израел в ранните часове днес израелските военни казват, че тяхната артилерия нанася удари срещу Сирия, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че ракетите са последвали три други изстреляни по-рано през нощта от сирийска територия ракети, но нито една от тях не е нанесла щети.

Израелските сили за отбрана посочват, че общо шест ракети са били изстреляни към Голанските възвишения. Това допълнително повишава напрежението след избухването на насилие в региона, допълва ДПА.

Според ЦАХАЛ ракетните нападения са били две. При втората атака две ракети са "преминали на израелска територия" и една ракета е била прехваната. По-рано са били изстреляни три ракети, като една от тях е паднала в южната част на Голанските възвишения. Няма данни за жертви.

В отговор на нападенията ЦАХАЛ заяви, че са били ударени пусковите установки в Сирия, от които са били изстреляни ракетите, както и база на сирийската армия, военни радарни системи и артилерийски постове. Израелските военни "считат държавата Сирия за отговорна за всички дейности, които се извършват на нейна територия, и няма да допуснат никакви опити за нарушаване на израелския суверенитет", се казва в изявление на ЦАХАЛ.

Експлозии са били чути и в околностите на столицата на Сирия Дамаск, съобщиха рано тази сутрин сирийски държавни медии, предаде Ройтерс. Сирийското министерство на отбраната заяви, че неговата противовъздушна отбрана е отговорила на израелските атаки и е прехванала няколко израелски ракети. То добави, че не е получило информация за жертви, а само за материални щети, причинени от ударите.

Голанските възвишения са стратегически важен скалист район, дълъг около 60 км и широк около 25 км. Платото е окупирано от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година и анексирано през 1981 година.

Снимка: БГНЕС