Става страшно между Израел и Ливан, летят снаряди и заплахи

"Ще ударим враговете си и те ще платят цената за всяка агресия", категоричен бе израелският премиер

07.04.2023 | 13:52 Редактор: Петя Кръстева

Израел нанесе удари в Южен Ливан и продължи да бомбардира цели в ивицата Газа. Ескалацията в региона се засили след насилието в свещения за мюсюлманите комплекс с джамията Ал-Акса в Ерусалим. 

Израелската държава взе ответни мерки, след като от полунощ от палестинския анклав бяха изстреляни 44 ракети. Една от тях падна в близост до град Сдерот. Размяната на удари е в момент на разпалване на религиозните чувства - евреите празнуват Пасха, а мюсюлманите отбелязват Рамазан. Израелските удари в Южен Ливан бяха нанесени, след като бойци изстреляха над 30 ракети към Израел. 

Има ранени хора, нанесени са и материални щети. Мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан все пак заяви, че Израел и Ливан не искат война и поддържа контакт и с двете страни. 

Снощи премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща военен отговор след изстрелването на ракетите от Ливан, за което обвини палестински екстремисти. 

"Ще ударим враговете си и те ще платят цената за всяка агресия", заяви той на заседание на военно-политическия кабинет с участието на ключови министри.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков.

Снимка: БГНЕС