Саудитска Арабия и Сирия се помиряват. Влиянието на САЩ в Близкия изток се топи?

Башар Асад може да се върне обратно в арабския вътрешен кръг

07.04.2023 | 13:10 Редактор: Петя Кръстева
Саудитска Арабия и Сирия се помиряват. Влиянието на САЩ в Близкия изток се топи?

Саудитска Арабия ръководи усилията за официалното връщане на сирийския президент Башар Асад обратно в арабския вътрешен кръг още следващия месец, което би било победа за Иран и Русия, въпреки предупрежденията на САЩ след повече от десетилетие на конфликт.

Кралството предприема стъпки, които биха позволили на групата от регионални държави от Арабската лига да прекрати спирането на членството на Сирия навреме за срещата на върха в Рияд в средата на май, твърдят трима души, информирани от саудитците, и един човек, близък до управлението на Обединените арабски емирства, което подкрепя плана.

Тези усилия са в ход в момента и може да се проточат или дори да се провалят, или арабските лидери може да се установят на междинен план следващия месец, казаха хората. САЩ са наясно с натиска, предупредиха за него, но осъзнаха, че могат да направят малко, за да го спрат, казаха няколко от източниците на Bloomberg.

Фактическият владетел на Саудитска Арабия престолонаследникът Мохамед бин Салман е нетърпелив да представи кралството като безспорен политически и икономически лидер на арабския свят.

След изненадващото възстановяване на връзките с Иран миналия месец Рияд сега иска да бъде в челните редици на инициативи за успокояване на регионални конфликтни зони като Сирия и да гарантира, че нищо няма да попречи на амбициозните му усилия да трансформира икономиката си, пише саудитският всекидневник Okaz.

Въпреки че почти 80-годишната Арабска лига има относително малка тежест по отношение на глобалната политика, този ход би бил от символично значение. Успешното помирение със Сирия би представлявало удар върху влиянието на САЩ в Близкия изток и би засилило разделението между региона и западните правителства.

Преди всичко това би било голяма победа за Иран, който подкрепи сирийското правителство с бойци, оръжие и пари и защити семейството на Асад, с когото е съюзник от създаването на Ислямската република през 1979 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС