Китай разположи хеликоптер и 3 военни кораба около Тайван

Китайските морски власти заявиха, че засилват патрулите във водите

06.04.2023 | 08:06 Редактор: Искра Ангелова
Китай разположи хеликоптер и 3 военни кораба около Тайван

Китайски хеликоптер за борба с подводници и три военни кораба са били засечени около Тайван, съобщи Министерството на отбраната. По-рано президентът Цай Инг Вен се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

"Към 6 ч. сутринта около Тайван бяха засечени 1 хеликоптер на НОАК и 3 кораба на НОАК", се казва в изявление на Министерството на националната отбрана на Тайван, цитирано от АФП и БГНЕС.

"Въоръжените сили наблюдаваха ситуацията и възложиха на самолетите на ВМС, корабите на ВМС и наземните ракетни системи да реагират на тези действия", добави то.

Изявлението беше направено, след като Цай се срещна с Маккарти в Калифорния. Китай заплаши с "решителен" отговор на срещата.

Съветът по въпросите на континенталната част на Тайпе, главният орган на острова, който определя политиката по отношение на Китай, обвини Пекин, че "възпрепятства" търговията в Тайванския проток с проверки на място на товарни и пътнически кораби.

По-рано китайските морски власти заявиха, че засилват патрулите във водите, отделящи острова от континентален Китай, без да предоставят повече подробности.

Снимка: БГНЕС