Тръмп е в Ню Йорк за обвиненията - взимат му пръстови отпечатъци и го снимат като престъпник

Твърди се, че предложил пари на Сторми Даниелс, за да купи мълчанието ѝ 

04.04.2023 | 13:49 Редактор: Тодор Петров

За първи път в историята обитател на Белия дом ще се изправи пред съда, за да чуе, че е престъпил закона. Доналд Тръмп вече е в Ню Йорк, където ще чуе детайли от разследването за това как е подкупил порноактриса. Тръмп предложил пари на Сторми Даниелс, за да купи мълчанието ѝ по време на предизборната кампания за президентските избори през 2016 година.

Процесът срещу Тръмп е първият подобен случай на повдигане на обвинения за криминално престъпление срещу бивш американски президент. Точно преди да напусне имението си в Мар а Лаго във Флорида, Доналд Тръмп написа с главни букви в социалната си мрежа, че се отправя към Ню Йорк, за да "направи Америка отново велика" и че е жертва на "лов на вещици, когато неговата велика страна потъва в Ада". 

Тръмп, който по това време вече е бил женен за съпругата си Мелания, отрича аферата. Случаят с Даниълс е само едно от няколкото разследвания, които го заплашват. Независим прокурор проучва всяка потенциална роля на бившия президент в бунтовете на 6 януари 2021 г. в Капитолия, както и работата му с класифицирани документи и съхраняването им след напускането на Белия дом. 

Нюйоркската полиция беше в повишена готовност преди пристигането на Тръмп, с кордони за сигурност и агенти на тайните служби пред "Тръмп Тауър" и наказателния съд, където той ще се яви пред съдия във вторник следобед. Около Тръмп Тауър се появиха и протестиращи.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс предупреди, че всеки, който протестира с насилие по време на историческото обвинение на Тръмп, ще бъде арестуван и подведен под отговорност. 

"Макар че може да има някои буйстващи, които мислят да дойдат в нашия град утре, нашето послание е ясно: "Контролирайте се", настоя той. 

В рамките на обвинението Тръмп ще премине през стандартната процедура по вземане на пръстови отпечатъци и фотографиране, което вероятно ще доведе до една от най-известните снимки на съвременната епоха.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
защо като ? Той си е престъпник Сигнализирай за неуместен коментар