Франциск: Бъдещите поколения не трябва да са натоварвани с пенсионните системи

"Не мога да си представя, че нашите внуци ще се родят в обстановка на огромен дълг", заяви

03.04.2023 | 21:59 Редактор: Вяра Димова
Франциск: Бъдещите поколения не трябва да са натоварвани с пенсионните системи

Папа Франциск каза, че бъдещите поколения не трябва да бъдат натоварвани с цената на сегашните пенсионни системи, предаде Ройтерс.

Светият отец направи това си изявление в момент, в който този въпросът за пенсионната реформа е наболяла тема във Франция, отбелязва агенцията. 

В обръщението си към ръководители и служители на италианската агенция за социални грижи във Ватикана папата засегна въпроса за пенсионните системи в общи линии, без да споменава Франция изрично.

"Не мога да си представя, че в някои държави нашите внуци ще се родят в обстановка на огромен обществен дълг. От своя страна пътят към устойчивост трябва да отговаря на принципа, че не е справедливо да се оставя необратимо и прекалено тежко бреме на младите хора", каза той, цитиран от БТА.

Франция е разтърсена от стачки и протести срещу реформата, която президентът Еманюел Макрон прокара, без да бъде гласувана в парламента, за вдигане на пенсионната възраст на 64 години.

Други европейски страни, чиито граждани имат по-голяма продължителност на живота и в които раждаемостта намалява, са взели подобни мерки за намаляване на разходите, като според лидерите им така ще се постигне финансова устойчивост, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС