Идва нещо по-страшно? Шок за пазара на хероин в Европа, забраняват отглеждането на мак

Това ще направи по-изгодно за престъпниците производството на синтетични опиоиди, а те са опасни за здравето

31.03.2023 | 16:22 Редактор: Вяра Димова
Идва нещо по-страшно? Шок за пазара на хероин в Европа, забраняват отглеждането на мак

Пазарът на хероин в Европа скоро може да изпита шок в предлагането, а експертите се опасяват, че недостигът може да бъде запълнен от нещо много по-лошо.

Почти целият хероин, консумиран в Европа, идва от Афганистан, където талибаните са наложили забрана за отглеждане на мак, която ще влезе в сила през следващите седмици. Вероятният недостиг на мак би могъл да направи по-изгодно за престъпниците производството на синтетични опиоиди като фентанил, които да бъдат продавани на отчаяни наркомани, лишени от хероиновия си удар.

Това от своя страна представлява сериозен риск за общественото здраве, тъй като синтетичните опиоиди обикновено са много по-силни от естествения хероин - 50 пъти по-силни в случая с фентанила. Това означава, че е много по-лесно да се предозира: фентанилът отнема живота на десетки хиляди души в Америка всяка година.

Талибаните забраниха отглеждането на мак през април 2022 г., след като през 2021 г. си върнаха контрола над Афганистан от подкрепяното от САЩ правителство. Реколтата от 2022 г. беше изключена, което означава, че резултатите ще започнат да се виждат с тазгодишната реколта през април. Необходими са между една година и 18 месеца, за да достигне реколтата до европейския пазар под формата на хероин, което дава на правителствата време до следващата година, преди да започнат да усещат въздействието.

"Ако забраната на талибаните наистина доведе до драстично намаляване на хероина, произвеждан от опиумен мак, това може да създаде възможност да видим повече синтетични опиоиди", казва Пол Грифитс, научен директор на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркозависимостите (ЕЦМНН).

"Изглежда странно да го кажа, но почти по отношение на синтетичните опиати, голямата наличност на хероин в момента е ... вероятно защитен фактор", каза Грифитс, цитиран от БГНЕС.

Историята потвърждава неговите опасения. Преди това талибаните забраниха опиума през 2000 г., което предизвика недостиг на хероин в Европа. Не след дълго фентанилът се появява за първи път на континента.

"От началото на 2000 г. нататък имахме проблем с фентанила в Прибалтика, особено в Естония, където той беше причина за доста високи нива на смъртност, свързана с наркотици, и беше доста дългосрочен и неразрешим проблем там", казва Грифитс.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Asasin
преди 11 месеца
Това е идеята...Да уморят хората по-бързо със синтетична дрога...Химичните субстанции са по-силни, по - отровни и по-бързо действащи от растителните опиати. Сигнализирай за неуместен коментар