МВР: България няма връзка с дейността на задържания за атентата в Белгия българин

Според белгийските власти мъжът предоставял оръжия и не е участвал пряко в терористичния акт

30.03.2023 | 19:06 Редактор: Вяра Димова

20-годишен българин е сред задържаните за подготвяне на атентат в Белгия. Той е част от организирана престъпна група, готвела терористичен удар срещу държавни институции. Според министърът на вътрешните работи, страната ни няма връзка с дейността на арестувания българин.

Двете групи от Антверпен и Брюксел са задържани вчера при акция на белгийската полиция срещу потенциални терористични действия. Арестувани са общо 7 души, сред които петима белгийски и един турски гражданин. Според прокуратурата става дума за подготовка на атентат, като мрежите в двата града са били във връзка помежду си. Не се уточнява кои са били потенциалните мишени. Българинът с името Сергей Р. е роден през 2003г. в Благоевград, но от години не живее в България.

"Задържаният българин в Белгия още 2016 година е напуснал България и оттогава не е пребивавал в България, затова няма връзка с неговата евентуална криминална дейност в Белгия", обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Според белгийските власти мъжът предоставял оръжия и не е участвал пряко в терористичния акт. Няма информация да е имал предишни прояви. Живущи в близост до адреса, на който е живял Сергей в България, твърдят, че не го познават и са изненадани от новината. 

"Аз живея тук, в горния квартал. Има двама-трима младежи, но този, когото търсят, не живее тук", каза Антон

Срещу Сергей и турския гражданин са повдигнати обвинения за участие в дейността на терористична групировка. Те могат да получат до 30 години затвор. Задържаните са били привърженици на "Ислямска държава". Предстои разпит на заподозрените. Те ще се явят в съда на 3 април.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.