Не се интересуват от загубите: Световни гиганти продават активите си в Русия

Някои западни инвеститори намират начини да получат поне някаква печалба

29.03.2023 | 16:35 Редактор: Тодор Петров
Не се интересуват от загубите: Световни гиганти продават активите си в Русия

Огромен брой западни компании продават активите си в Русия и напускат страната. Някои се изтеглят, без да се интересуват от загуби. Руските власти поставят дори пречки, но се вижда, че отливът няма как да бъде спрян.

Японската Toyota, финландската Nokian Tires, германската Continental, френските TotalEnergies и Leroy Merlin, шведската IKEA, Smurfit Kappa от Ирландия и Swarowski от Австрия частично или изцяло се изтеглят от Русия и ще продадат активите си в страната.

Към този списък ще се присъедини и най-големият производител на автомобили в Европа - Volkswagen, който вече обяви, че продава заводите си в Калуга. Германският концерн Henkel, който произвежда битова химия, има намерение да продаде единадесетте си завода в Руската федерация.

Местният мениджмънтът на съответните чужди компании в Русия често се превръщаше в “купувач” или просто в “получател” на западните активи. Тези мениджъри познават добре съответните производствени обекти, но обикновено не разполагат с капитала и експертизата, за да платят адекватно на продавача и да развиват придобитите заводи и в бъдеще. А сега се задава нова вълна на отстъпление, която отново засяга особено силно руската автомобилна индустрия, пише DW.

Изглежда, че някои западни инвеститори намират начини да получат поне някаква печалба от активите си в Русия. На други им се налага просто да се откажат от тях, за да могат да се изтеглят от руския пазар легално. В някои случаи това запазва и възможността им потенциално да се върнат обратно.

Това повдига въпроса каква е логиката на Москва да позволява на компании от т.нар. "неприятелски държави" да продават руските си филиали. Също така - защо одобренията за тези процеси сега се увеличават толкова много? Повечето от компаниите, които сега официално прекратяват дейността си на територията на Русия, обявиха намеренията си да го направят още през миналата година.

Москва иска, ако не да спре, то поне да забави продажбата на фабриките на германския автомобилен концерн. С каква цел? Да се изстискат колкото се може повече милиони от някогашния ухажван германски инвеститор? Или да се отложи едно много неприятно признание във вътрешната политика? 

Дори и след посещението на китайския държавен глава Си Дзинпин в Москва, все още не се вижда дългоочакваният китайски автомобилен производител, който би могъл да заеме мястото на Volkswagen - и затова заводите за производство на автомобили в Калуга, намиращи се на около 200 километра южно от столицата, явно ще западнат още повече.

Снимка: БГНЕС