fallback

Путин се готви за дълга битка? Амбициите му за голяма армия сриват пазара на труда

Мобилизираните служители оставят празни работни места, които не могат да бъдат попълнени

29.03.2023 | 16:52 Автор: Ирена Бакърджиева

Стремежът на президента Владимир Путин да разшири въоръжените сили на Русия увеличава недостига на работна ръка, тъй като войната в Украйна привлича стотици хиляди работници в армията от други сектори на икономиката.

Данните на Федералната статистическа служба сочат нетно увеличение на военнослужещите през миналата година с около 400 000 души на фона на вече рекордно ниската безработица, изчислява Bloomberg Economics, след като Путин нареди призоваването на 300 000 резервисти в първата частична мобилизация в страната след Втората световна война.

Общият брой на приетите на служба вероятно е надхвърлил половин милион, според Александър Исаков, икономист по въпросите на Русия в Bloomberg. Това е така, тъй като данните не отразяват наемането на нови служители, които да запълнят празнините, оставени от войниците, които са били уволнени от началото на инвазията, и не отчитат набирането на служители от частни военни компании като известната наемническа група "Вагнер".

Според запознати с плана, Кремъл иска да наеме на договори още 400 000 военнослужещи през тази година, които да се бият в Украйна, тъй като Путин се подготвя за дълга битка. Той е одобрил цел за увеличаване на числеността на руската армия от 1,15 млн. на 1,5 млн. души, което може да отнеме времето до 2026 г.

Стотици хиляди руснаци в наборна възраст напуснаха страната, след като Путин обяви мобилизацията през септември, което допринася за демографския спад, според който населението в трудоспособна възраст може да намалее с 6,5% през следващото десетилетие. През декември централната банка на Русия предупреди, че "капацитетът за разширяване на производството в руската икономика е до голяма степен ограничен от условията на пазара на труда".

Около една трета от икономическите сектори, проследявани от статистическата служба, отбелязаха спад в заетостта през миналата година, но набирането на военнослужещи компенсира почти цялото негативно влияние върху общия брой.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback