"Амнести Интернешънъл" намеси Украйна, обвинявайки Запада в двойни стандарти

Регистриран е ръст на неправомерното насилие спрямо протестиращи

29.03.2023 | 13:21 Редактор: Петя Кръстева

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" разкритикува Запада за прилагане на двойни стандарти. Според годишния доклад на организацията решителната реакция на Запада срещу руската агресия в Украйна е в "остър контраст с осъдителната липса на смислени мерки срещу сериозни нарушения от страна на някои от нейните съюзници, включително Израел, Саудитска Арабия и Египет". 

Руската инвазия срещу Украйна е "ужасяващ пример" за това, което може да се случи, когато държавите повярват, че могат да нарушават международното право и човешките права без последици, заяви генералния секретар на организацията Агнес Каламар, цитирана от АРД. 

Реакциите срещу инвазията показаха какво може да се направи, стига да има политическа воля. Тези мерки със строги санкции трябва да бъдат пример за справяне с други нарушения на човешките права, допълни тя.

Западът обаче прилага двойни стандарти, пише "Амнести Интернешънъл". Те позволяват на Китай, Египет и Саудитска Арабия да заобикалят критиките за нарушаването на човешки права. Двойните стандарти и неадекватните реакции на нарушенията на човешките права водят до безнаказаност и нестабилност по света, подчертават от организацията. 

Генералният секретар на "Амнести" в Германия Маркус Беко заяви, че тези, които претендират и настояват за спазването на правата на човека в други държави, трябва първо да погледнат себе си. Той похвали Германия за това, че е приела повече от един милион бежанци от Украйна. Но да им се предостави закрила означава също така да се осигурят ресурси, за да се гарантира, че те са добре осигурени и могат успешно да бъдат интегрирани в обществото. 

Беко смята, че подходът към украинските бежанци в Европа може да бъде оценен като позитивен, но същото не важи за бягащите от други държави. Над 103 милиона души по света се нуждаят от убежище, посочват от "Амнести Интернешънъл" - 20 милиона повече в сравнение с 2021 година, което е абсолютен рекорд. 

Докладът на "Амнести интернешънъл" отбелязва и друга тревожна тенденция - ръст на неправомерното насилие спрямо протестиращи. Такъв е отчетен в 85 от 156-те държави, които организацията наблюдава. В 35 от тях срещу демонстранти се насочват оръжия, а в 33 страни има и убити. В 79 държави са отчетени произволни арести на активисти, в 29 правото на мирен протест е ограничено. 

Ситуацията е особено тревожна в Иран, казва Беко. От началото на протестите там през септември миналата година са арестувани около 22 000 души. Много от тях са били малтретирани и измъчвани в затворите.

"През 2022 г. повече хора по света са търсели закрила от всякога. В същото време милиони излязоха на улицата в защита на своите права. Хората бягат и протестират, защото животът им е застрашен, защото са потиснати, преследвани и лишени от права, или пък защото човешките им права са нарушени", казва Маркус Беко пред DW

Някои процеси обаче са обнадеждаващи, посочва той. "Смелостта и упоритостта на хората, които излизат по улиците в името на свободата и справедливостта в Иран, Перу, Грузия и другаде, са впечатляващи. Положително развитие е и фактът, че държавите приеха милиони бежанци от Украйна без бюрокрация", допълва Беко. "Освен това с разследването на нарушенията на правата на човека в Сирия, Мианмар, Украйна и Иран международната общност показва, че иска да потърси отговорност от виновните".

Снимка: БГНЕС