Намалява ли подкрепата за независимост на Шотландия?

Оставката на Стърджън намали подкрепата за партията ѝ и за отцепването от Великобритания

26.03.2023 | 16:17 Редактор: Михаела Димитрова
Намалява ли подкрепата за независимост на Шотландия?

През 2014 година 55% от шотландците гласуваха с "да" в референдума дали да останат част от Великобритания. Последва Brexit и настроенията за независимост от Обединеното кралство и влизане в ЕС се увеличиха. Сега подкрепата за отцепването изглежда понамаляла - стикерите с "Да", които символизираха желанието за независимост, са рядкост, но все още се виждат, пише Bloomberg.

Според статистически данни резултатите при допитване днес биха повторили тези през 2014 година, макар че много шотландци да не споделят открито за кой лагер са. За много тях темата дори е вече досадна. "Никой не иска да чува едно и също нещо отново и отново", смята Марк Блеър от консултантската Effectivenow, базирана в Единбург. Според него хората вече искат малко сигурност и стабилност.

Вероятно и изненадващата оставка на първия министър Никола Стърджън ще промени нагласите. Тя се смяташе за един от най-обещаващите политици в Обединеното кралство. Нито един от тримата сочени за неин наследник в партията - здравният министър Хумза Юсаф, финансовият министър Кейт Форбс и бившият мининстър Аш Регън, нямат същата харизма.

Повече прочетете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС