"Времето настъпи": Примерът на Шотландия Никола Стърджън подаде оставка

Първият министър ще остане на поста до избирането на нов наследник

15.02.2023 | 15:52 Редактор: Михаела Димитрова

Шотландският премиер Никола Стърджън обяви, че подава оставка си, след като преди седмици изключи подобен ход на събитията. Тя направи изявление на пресконференция в Единбург, където призна, че "моментът е настъпил".

Първият министър заяви, че ще остане на поста си, докато не бъде избран нейният наследник, информира Би Би Си.

Стърджън е най-дълго служилият първи министър и първата жена, заемала такава позиция в Шотландия. Тя подчерта, че е взела решението да подаде оставка след дълго обмисляне и че последните политически провали не са решаващият фактор.

Лидерът на Шотландската национална партия ръководи правителството в Единбург в продължение на осем години и винаги е водила яростни кампании за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство. Въпреки сегашното си решение тя смята да остане в политиката.

Референдумът за независимост се провали

Стърджън съвсем наскоро искаше да проведе референдум за независимост, но не успя пред Върховния съд. Съдът единодушно постанови, че правителството на Стърджън няма право да проведе втори референдум за независимост. Само преди осем години мнозинството шотландци гласуваха да останат с Великобритания, но наскоро настроението тръгна в обратна посока заради Brexit.

Снимка: БГНЕС