Шотландия се заиграва с идеята за нов референдум за независимост

Лондон не дава признаци, че ще се съгласи

16.06.2022 | 13:20 Редактор: Здравко Черкезов
Шотландия се заиграва с идеята за нов референдум за независимост

Шотландското регионално правителство се заиграва с идеята за нов референдум за отделяне от Великобритания. Но без съгласието на Лондон такъв не е възможен, твърди Петер Щурм от ФАЦ, цитиран от DW

Поривите на Шотландия към независимост сякаш бяха замразени поне за едно поколение напред след референдума през 2014 година. След Brexit-а обаче те получиха нов импулс.

Както е известно, в Шотландия едно значително мнозинство гласува срещу излизането на Великобритания от ЕС, но под черта надделяха гласовете на англичаните и уелсците. Ето защо мнозина шотландци решиха, че изходните условия за референдума през 2014 вече са се променили из основи и вече имат право да искат нов народен вот за независимост.

Нов референдум може да се проведе единствено със съгласието на централното правителство в Лондон. А то не дава признаци, че ще се съгласи.

Сега шотландското регионално правителство се заиграва с идеята да поиска народен вот без предварителното одобрение на Лондон. Да, това ще бъде нарушение на правото и на закона, ала Борис Джонсън и неговото правителство едва ли имат очи да надигнат глас срещу нещо такова. Защото те самите в момента интерпретират доста произволно споразумението с ЕС за Brexit в частта му относно Северна Ирландия и също гледат малко през пръсти на правото и на закона.

Да не говорим, че новата практика на Лондон без никаква процедура да изпраща към Руанда кандидати за политическо убежище също предизвиква меко казано недоумение.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК