Икономика "под прицел": Ще издържи ли на фалитите, пандемията и войната?

Ще бъдат осигурени доставки на 1 млн. 155-милиметрови снаряда за Украйна

24.03.2023 | 18:55 Редактор: Петя Кръстева

Икономиката след финансовия трус в банковия сектор беше във фокуса на втория ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел. Разговорите се водиха на фона на повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка в опит да овладее инфлацията. Допълнителни притеснения поражда и колапсът на швейцарската банка Credit Suisse и поглъщането ѝ от UBS.

Лидерите разгледаха предложения за реформи на правилата за държавния дълг и бюджетния дефицит, след като прилагането им беше временно замразено, за да се смекчат икономическите последици от пандемията от коронавируса и войната в Украйна. Нотки на оптимизъм внесе председателят на Еврогрупата Паскал Донахю. 

"Инфлацията все още е висока, но има признаци, че естеството ѝ се променя. Имаме резервите и устойчивостта, за да гарантираме стабилността на нашата банкова система към момента. До известна степен заслугите за стабилността в Еврозоната са поредица от политически решения, взети в отговор на финансовата криза от 2008 г. Ние обаче не можем да си позволим да бъдем самодоволни. Нужно е да се свърши повече работа по законодателството за защита на банковите депозити", смята той.

В центъра на вниманието е и фискалната ситуация в Еврозоната. Eвропейските лидери декларираха снощи, че са категорични в намерението си да осигурят доставките на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна в рамките на една година. Председателят на Еврокомисията приветства решението. 

"Има един въпрос, който е особен важен за мен, това е казусът с отвлечените украински деца. Това е ужасно напомняне за най-мрачните моменти от историята. До този момент ни е известно, че са депортирани 16 200 деца. Това са военни престъпления", категорична бе тя.

Ръководителите на европейските институции настояват Русия незабавно да върне в Украйна депортираните деца.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС