$465 млрд. са загубите след фалита на банките в САЩ - има ли опасност за Европа?

Европейски банки и застрахователи понесоха поевтиняване на акциите

14.03.2023 | 18:33

Ефектът на доминото. Акциите на банки в Европа се сриват след фалита на американската Silicon Valley Bank. Борсите по света са разтърсени от големия банков фалит в Съединените американски щати. 465 милиарда долара са загубите след фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

А в Европа испанската Santander и германската Commerzbank преживяха спад на акциите си в един момент от над 10%. По-късно днес се появиха първите признаци на възстановяване, защото акциите на друга банка - поставената под наблюдение First Republic, поеха рязко нагоре.

Загубите на световни акции от пазарната им стойност се дължат на това, че инвеститорите намалиха експозициите си към кредитори от Ню Йорк до Япония след фалита на Silicon Valley и Signature, предаде Bloomberg. Показателен бе спадът на индекса MSCI с 2,7% до най-ниската си стойност от края на ноември. Притеснени клиенти се трупаха пред офисите на фалиралите банки.

"Бях клиент на бостънска частна банка от доста време. После се прехвърлих към Silicon Valley Bank и сега съжалявам за това, което се случва", споделя Марк Хеферман.

Понижение претърпя и доходността на държавните облигации на фона на очакванията, че Федералният резерв ще отложи вдигането на лихвените проценти, което имаше за цел овладяване на инфлацията. Агенция Moody's постави дългосрочните кредитни рейтинги на First Republic Bank и на още пет американски банки под негативно наблюдение с възможност за понижаване на кредитните рейтинги. Всичко това, въпреки уверенията на президента на САЩ, че американската банкова система е в безопасност. 

"Благодарение на бързите действия на моята администрация през последните дни американците могат да са сигурни, че банковата ни система е в безопасност. Вашите депозити остават на ваше разположение. Това се отнася и за малките предприятия в страната, и за сметките им в тези банки и те могат да са спокойни, да са сигурни, че ще могат да плащат на работниците си, да си плащат сметките и работещите служители също могат да "дишат" спокойно", заяви Джо Байдън.

Европейски банки и застрахователи също понесоха поевтиняване. След испанската Santander и германската Commerzbank, акциите на Credit Suisse поевтиняха с 15% до ново рекордно дъно. УС на Европейската централна банка ще се събере в четвъртък на редовно заседание. Янис Стурнарас, член на борда, увери, че случаят със Silicon Valley няма да повлияе на еврозоната.

Учacтницитe нa финaнсовитe пaзapи oчaĸвaт Федералният резерв все пак дa се откаже от агресивното лихвено повишение. Лъч надежда дойде от информацията за бързо покачване на акциите на First Republic в ранната търговия. Това е индикация, че безпокойството от състоянието с калифорнийската Silicon Valley е намаляло след ден на масови продажби.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.