Протестите накараха Макрон да отмени посещението на крал Чарлз III във Франция

Френският профсъюз SUD-Rail призова всички да "отидат във Версай", за да протестират срещу посещението на краля"

24.03.2023 | 14:08 Редактор: Петя Кръстева
Протестите накараха Макрон да отмени посещението на крал Чарлз III във Франция

Посещението на британския крал Чарлз III във Франция е отложено по искане на френския президент Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс, позовавайки се на офиса на британския премиер Риши Сунак.

По-рано агенция Франс прес съобщи, че посещението на британския монарх във Франция, планирано за 26-29 март, ще бъде отложено поради вълната от протести в страната срещу повишаването на пенсионната възраст.

"Това решение беше взето със съгласието на всички страни, след като френският президент поиска от британското правителство да отложи посещението“, цитира агенцията говорител на канцеларията.

Бъкингамският дворец изрази надежда, че посещението на Чарлз III във Франция ще се състои възможно най-скоро, "Техни Величества приветстват възможността да посетят Франция веднага щом бъдат намерени дати", се казва в изявлението на двореца.

В началото на март Елисейският дворец обяви, че британският крал Чарлз III ще направи първото си държавно посещение във Франция от 26 до 29 март. Беше заявено, че посещението ще отразява "дълбоките исторически връзки" между страните и ще бъде "чест за Франция". Макрон трябваше да бъде домакин на официална вечеря в чест на британския монарх и съпругата му Камила в двореца Версай на 27 март, предаде БГНЕС.

По-късно медиите съобщиха, че програмата на посещението на крал Чарлз III във Франция може да бъде променена и вечерята му с президента Еманюел Макрон, насрочена за понеделник, може да не се състои в двореца Версай заради демонстрациите срещу пенсионната реформа. Освен това, френският профсъюз SUD-Rail призова всички да "отидат във Версай", за да протестират срещу посещението на краля".

Снимка: БГНЕС