Унгария е близо до споразумение с ЕС, което ще осигури почти €28 млрд. за страната

ЕК ще отговори на предложенията за ключови съдебни реформи в началото на следващата седмица

23.03.2023 | 23:08 Редактор: Вяра Димова
Унгария е близо до споразумение с ЕС, което ще осигури почти €28 млрд. за страната

Унгария заяви, че е близо до споразумение с Европейския съюз, което ще я доближи стъпка по-близо до осигуряването на почти 28 млрд. евро от фондове, замразени поради опасения относно върховенството на закона и основните права на човека в страната, съобщава Bloomberg.

Изпълнителната власт на ЕС, Европейската комисия (ЕК), се очаква да отговори на унгарските предложения за ключови съдебни реформи в началото на следващата седмица, споделя Янош Бока, пратеникът на унгарския премиер Виктор Орбан в ЕС.

Ако бъдат одобрени, те могат да бъдат ратифицирани от парламента на Унгария в средата на април, премахвайки основното препятствие към отключването на 5,8 млрд. евро от плана на ЕС за възстановяване от пандемията от коронавирус през втората половина на тази година.

"Много сме близо до споразумение", изтъква Бока, който е и държавен секретар в Министерството на правосъдието.

Дискусиите за споразумение напредват, като сделка може да бъде постигната през следващите дни, посочва от своя страна служител на ЕС, запознат с преговорите, който говори при условие за анонимност, тъй като все още няма официален отговор. Говорителят на ЕК Кристиан Виганд каза, че преговорите продължават.

ЕС изненада Орбан, като замрази средствата за възстановяване миналата година в опит да го принуди да отмени поредица от закони и конституционни промени, които според Брюксел подкопават съдебната независимост и върховенството на закона.

В отделен процес ЕК задържа 22 млрд. евро в така наречените кохезионни фондове поради опасения относно въпроси, включително съдебната независимост и неспазването на Хартата на основните права на ЕС по въпроси, включително правата на ЛГБТ, академичната свобода и правото на убежище, пише investor.bg.

Решенията бяха кулминацията на спор, в който Орбан разкритикува Брюксел за прекомерно вмешателство в унгарските въпроси, като същевременно използва милиарди евро помощ от ЕС за финансиране на една "нелиберална демокрация", която отхвърля либералните ценности на блока.

Снимка: БГНЕС

2
0 rate up comment rate down comment 0
Демокрацията
преди 2 месеца
Орбан е избран от народа си и следва волята на своя народ. Това е истински пример за демокрация, а не на онези, които диктуват отвън какво да правят унгарците, какви ценности да изповядват и на какви критерии държавата трябвало да отговаря, за да си счита за демократична. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Наблюдател
преди 2 месеца
Време е Орбан да бъде сменен и Унгария да поеме по демократичен път. Сигнализирай за неуместен коментар