Унгария: Заповедта за арест на Путин не е задължителна в страната ни

Будапеща се противопостави на санкциите на ЕС срещу Москва

23.03.2023 | 14:55 Редактор: Петя Кръстева
Унгария: Заповедта за арест на Путин не е задължителна в страната ни

Международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, извършени в Украйна, не е задължителна в Унгария, заяви началникът на кабинета на европейската страна Гергели Гуляш, цитиран от Bloomberg. 

"Унгария не е направила "официална" част от устава на Международния наказателен съд, съгласно която подобна заповед за арест би била задължителна", каза Гуляш пред репортери. Той подчерта, че това би било нарушение на Конституцията на Унгария.  

Данните на ООН показват, че Унгария е подписала Римския статут на Международния наказателен съд през 1999 г. и го е ратифицирала през 2001 г. по време на първия мандат на министър-председателя Виктор Орбан като премиер.

Орбан е обект на ожесточени критики от страна на съюзниците си от Европейския съюз и НАТО за това, че поддържа тесни връзки с Русия, дори след като Путин нахлу в Украйна. Будапеща се противопостави на санкциите на ЕС срещу Москва, на доставките на оръжия за Украйна и се стремеше към обвързване на Унгария с дългосрочен газов договор с Русия.

В интервю за ТАСС бившият премиер на Русия Дмитрий Медведев заяви, че арестуването на Владимир Путин в чужбина в резултат на заповедта за арест на Международния наказателен съд би означавало обявяване на война на страната му.  

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС