Сделката за Северна Ирландия бе одобрена с голямо мнозинство от британския парламент

Бившият премиер Борис Джонсън бе разпитван по казуса "Партигейт"

22.03.2023 | 20:31 Редактор: Михаела Димитрова
Сделката за Северна Ирландия бе одобрена с голямо мнозинство от британския парламент

Постигнатата от британския премиер Риши Сунак сделка с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по Протокола за Северна Ирландия бе глусувана в Камарата на общините с голямо мнозинство. Това стана в деня, в който бившият премиер Борис Джонсън бе разпитван в Комисията по привилегиите и поведението на депутатите за установяване дали е лъгал в парламента за "Партиегйт".

Изслушването на Борис Джонсън бе прекъснато, за да може той и другите депутати в залата да гласуват по така наречената "Рамка от Уиндзор", която представлява подобрен вариант на Протокола, договорен от Джонсън през 2019 година. Въпреки очаквания бунт от страна на най-твърдолинейните тори и северноирланските юнионисти, сделката бе одобрена с 515 гласа "за" и 29 "против".

Борис Джонсън и Лиз Тръс гласуваха "против". Около 100 депутати не са гласували. Те са или въздържали се или негласували по някаква друга причина. Опозицията подкрепи правителството.

Заместник-министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заклейми Джонсън и Тръс за вота им с думите, че е мислил, че "те струват повече".

Гласуването бе по ключова част от сделката, известна като "Спирачката на Стормонт", която ще даде на парламента в Белфаст по-голяма дума за това как законите на ЕС се прилагат в Северна Ирландия, пише БНР.

Политически наблюдатели коментираха, че въпреки изглеждащата на пръв поглед убедителна победа на Риши Сунак и правителството, разгорещените дебати преди гласуването са показали, че битката за Протокола още не е приключила, а лошата новина е, че юнионистите продължават да отказват да участват в подялбата на властта в Северна Ирландия.

Снимка: БГНЕС