Обект на политическо внимание: Ще влезе ли Китай в Африка?

"Африка е задлъжняла не само към Китай, а към всички - към големи банки, страни и партньори", каза Румяна Дечева

22.03.2023 | 21:25 Редактор: Михаела Димитрова
Обект на политическо внимание: Ще влезе ли Китай в Африка?

Африка в момента е обект на огромно политическо внимание от големите икономически сили. По време на посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Африка изплува желанието на западния свят да задържи своята хегемония в континента и да проучи защо африканските държави се отварят към други страни като Китай и Русия. Това каза експертът по международно политическо развитие Румяна Дечева.

"Африка е задлъжняла не само към Китай, а към всички - към големи банки, страни и партньори. В зависимост от това какви са корените на връзките на африканските страни със западните страни - дали са бивши френски, британски или други колонии - е и типът развитие, откъдето е и типът задлъжнялост", допълни тя.

Дечева коментира случая на Замбия, която не е пострадала от граждански войни, апартейд или политически и икономически кризи, но е затънала в дългове поради лошо управление и зле планирани инфраструктурни проекти, построени с кредити от Китай.

"Националната политика влиза в капан на желания, които не винаги са добре пресметнати като възможност за изплащане. Не винаги тази задлъжнялост е финансова - много често става дума за изчерпване на редки дървесни видове, които са много ценени в Китай... Африка има ресурси и по този начин плаща", каза още експертът.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС