Турция е напът да забрани продажбата на имоти на чужденци

Външното търсене тласка цените нагоре и прави местните жилища по-труднодостъпни за гражданите

22.03.2023 | 12:31 Редактор: Вяра Димова
Турция е напът да забрани продажбата на имоти на чужденци

Повечето турски граждани подкрепят забрана върху продажбите на жилища на чужденци - позиция, която наподобява възмущението от притока на такива купувачи в страни от Канада до Португалия, пише Bloomberg.

Около 79% от турците смятат, че продажбите на жилища на чужди граждани трябва да бъдат забранени, показва допитване на Metropoll. Мнението е широко споделяно от избирателите на всички партии в политическия спектър, като над 77 на сто от гласувалите за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) през 2018 г. изразяват подкрепата си за подобна стъпка.

Притесненията нарастват на някои от най-нажежените жилищни пазари в света, където външното търсене тласка нагоре цените и прави местните имоти по-труднодостъпни за гражданите. През 2022 г. Канада забрани на повечето чужденци да купуват жилища за две години, а Португалия е подложена на натиск от обществото да отмени някои стимули.

Проблемът може да получи и политически измерения в Турция малко повече от месец преди изборите, на които президентът Реджеп Ердоган ще се бори за трети мандат. По-рано през март управляващата партия ПСР на Ердоган и съюзникът ѝ в парламента отхвърлиха предложение на една от най-големите опозиционни групи за разглеждане на последиците от продажбите на имоти на чужденци.

Покупките на имоти от чужденци са източник на необходимата твърда валута за няколко последователни правителства на ПСР в момент, когато преките чуждестранни инвестиции и инвестициите в акции и облигации намаляха през последните години.

Около 4,5% от всички продажби на жилища през 2022 г. са били на чужденци, въпреки че съотношението достига до 27% в големи градове като Анталия, Мерсин и Истанбул. Руснаците бяха на първо място сред чуждестранните купувачи миналата година, като са закупили около една четвърт от всички продадени жилища на чужденци.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay