Колко сериозна е заплахата от Медведев и ще ескалира ли конфликтът?

Любомир Кючуков смята, че след заповедта за ареста на Путин мирът се отдалечава

20.03.2023 | 13:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Заместник-председателят на руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев заплаши Международния съда в Хага с хиперзвукова ракета. Постът му в Telegram идва, след като в края на миналата седмица съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, заради извършени престъпления по време на войната в Украйна. По-конкретно - депортиране на стотици украински деца в Русия.

"Решиха да съдят президента на една ядрена сила, която не членува в МНС на същите основания като САЩ и като други страни. Очевидно са получили максимално твърда уводна инструкция", написа Медведев.

"Уви, господа, всички живеят под Бога и ракетите. Напълно е възможно да си представим свръхточно използване на хиперзвукова "Оникс" от руски кораб в Северно море по хагското здание на съда", гласи още постът на Медведев.

Не за първи път той отправя заплахи с ядрени ракети, но неговата обидна реторика обикновено няма връзка с действителността, отбелязват световните агенции. Страни като Украйна и Русия, които също не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд, определиха решението за издадената заповед за арест като правилно. А в поста си Дмитрий Медведев твърди, че международното публично право е неефективно.

"Практическата ценност естествено е никаква, но благодарим, че са си спомнили за нас. Обаче последиците за международното право ще са чудовищни. Защото това е крах на основите, на принципите на правото. Включително на постулатите, според които отговорността е неотвратима. Сега никой няма да търси никакви международни органи, всички ще се договарят помежду си. Всички глупашки решения на ООН и другите структури ще тръгнат да се рушат. Настъпва мрачен залез на цялата система от международни отношения. Доверието е изчерпано", пише още Медведев в Telegram.

Мирът се отдалечава след заповедта за арест на Путин, а основните опасности са в това конфликтът да напусне територията на Украйна, смята бившият заместник-министър на външните работи на страната ни Любомир Кючуков.

"Тази заповед по-скоро ограничава възможността да се влезе в преговори за мир, докато самото напрежение ескалира през цялото време и това създава много сериозни рискове за прерастване на конфликта, тъй като основните две опасности са конфликтът да напусне територията на Украйна, и второ - да бъдат ангажирани чужди граждани в боевете на територията на Украйна. И в двата случая това би ни приближило още повече до прерастването на конфликта в глобален", посочи Кючуков.

Според него след издадената заповедта за арест на Путин "следват напрежение и ескалация на конфликта".

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 2
Васа
преди 1 година
Тези от МНС нещо не са добре,първо оня изкуфял дъртак да съдят Байдън Сигнализирай за неуместен коментар