Може да се наложи Полша да се намеси във войната в Украйна

Страната прави всичко възможно да помогне на Украйна и да се защити от Русия

20.03.2023 | 13:00 Редактор: Петя Кръстева
Може да се наложи Полша да се намеси във войната в Украйна

"Може да възникне ситуация, в която Полша да се наложи да се намеси във войната в Украйна", заяви посланикът на Полша във Франция Ян Емерик Рошчишевски в интервю за френската телевизия LCI.

Посолството на Полша призова аудиторията да се въздържа от сензационни оценки на думите му, съобщи вестник "Rzeczpospolita".

"Не НАТО, Полша или Словакия оказват все по-силен натиск, на Русия, която нахлу в Украйна. Русия, която завзема нейни територии. Русия, която убива нейния народ. И Русия, която отвлича украински деца", отбеляза Рошчишевски.

"Следователно или Украйна ще защити независимостта си днес, или ще трябва да влезем в този конфликт. Защото нашите основни ценности, които са в основата на нашата цивилизация и култура, ще бъдат застрашени. Затова няма да имаме друг избор, освен да влезем в конфликта", подчерта още той. 

След забележката на посланика посолството на Полша във Франция излезе с изявление, в което се казва, че тя е била изтълкувана от някои медии "извън контекст".

"По време на тридесетминутния разговор посланик Рошчишевски аргументира необходимостта съюзниците да подкрепят Украйна. Той също така говори за заплахата, която Русия представлява за Европа и европейските ценности", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

"При внимателно прослушване на целия разговор става ясно, че не е имало съобщение за пряко участие на Полша в конфликта, а само предупреждение за последиците, които може да има едно украинско поражение: възможност за руско нападение или включване на още централноевропейски държави - балтийските държави и Полша."

Посолството подчертава, че в интервюто си за LCI посланик Рошчишевски е дал да се разбере, че Полша в момента не е във война, но "прави всичко възможно да помогне на Украйна и да се защити" от Русия.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нямаше нужда
преди 5 месеца
От много време се знае, че Полша ще участва. Сигнализирай за неуместен коментар