МВФ променя правилата, за да отпусне рисков заем на Украйна за $15 млрд.

Очаква се окончателно решение в близките дни

18.03.2023 | 20:22 Редактор: Елеонора Танева
МВФ променя правилата, за да отпусне рисков заем на Украйна за $15 млрд.

Международният валутен фонд одобри промени в правилата си за отпускане на заеми, които му дават възможност да помага на страни, изправени пред изключително висока несигурност. Така се отваря пътят за подкрепа за разкъсваната от война Украйна, която се очаква да бъде на стойност около 15 млрд. долара. 

Фондът традиционно отпуска заеми само на държави, които имат ясен път за изплащане на задълженията си към организацията, за да се гарантира способността ѝ да продължи да отпуска заеми на други държави. Това е под въпрос за Украйна, след като руската инвазия миналата година опустоши експортната ѝ икономика и инфраструктура, убивайки хиляди хора и прогонвайки още повече хора от домовете им.  

Ако бъде постигнато споразумение, МВФ за първи път ще предложи пълноценна програма за заем на страна, която е във война. Проучва се възможността за многогодишен пакет от помощи за Украйна на стойност до 15 млрд. долара, за да покрие нуждите на страната и да осигури катализатор за повече международно финансиране, докато Киев се опитва да отблъсне руските сили. 

На 15 март МВФ заяви, че ще приключи преговорите за отпускане на заем на Украйна "в близките дни". 

Освен промяната в правилата за отпускане на заеми на фонда, програмата за заем ще изисква одобрение от страните от Г-7, донорите и кредиторите на Украйна, гарантиращи устойчивостта на дълга на страната, както и ангажимент от страна на правителството в Киев за провеждане на редица политики. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com