fallback

САЩ: Путин и Си Дзинпин ще обсъдят схемите за избягване на антируските санкции

Интересът на Китай да посредничи в преговорите за прекратяване на войната в Украйна също влиза в дневния ред на преговорите

18.03.2023 | 12:37 Автор: Ирена Бакърджиева

Схемите за избягване на антируските санкции ще обсъдят Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин по време на преговорите им в Москва на 20-22 март, отбелязва американският Институтът за изучаване на войната, на когото се позовава агенция УНИАН. Интересът на Китай да посредничи в преговорите за прекратяване на войната в Украйна също влиза в дневния ред на преговорите.

Както отбелязва институтът в Кремъл обявиха подписването на някои неуточнени двустранни документи и "обсъждане на актуални въпроси на всеобхватното партньорство между Русия и Китай". Си вероятно планира да обсъди с Путин схеми за заобикаляне на санкциите, за да подкрепи продажбата и доставката на китайско оборудване за Русия, казват анализатори.

Освен това според института Лукашенко помага на Путин да заобиколи санкциите. Наскоро той потвърди, че беларуската индустрия доставя на Русия електронни компоненти. Отделно беларуският диктатор вече подписа споразумения с Китай, според които санкционирани стоки от Китай ще отиват в Русия през Беларус, пише dnes.bg.

Въпреки ясната помощ на Русия, Пекин ще продължи да се преструва на "безпристрастен посредник" в преговорите между Русия и Украйна.

"Си може да се опита да превърне посредническия си успех от нормализирането на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия в по-голямо усилие за посредничество в тази война", прогнозира институтът.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback