Заради пенсионната реформа: Внесоха вот на недоверие срещу френското правителство

Заседанието започна с освирквания и изпълнение на националния химн на страната

17.03.2023 | 17:07 Редактор: Михаела Димитрова
Заради пенсионната реформа: Внесоха вот на недоверие срещу френското правителство

Група независими депутати и представители на отвъдморските територии в Националното събрание на Франция внесе вот на недоверие към правителството в отговор на решението на премиера Елизабет Борн за задействането на член от Конституцията, който позволява приемането на предложената пенсионна реформа без гласуване в парламента, предава телевизионният канал BFM TV.

"Групата LIOT, на която аз съм председател, внася вот на недоверие към правителството, подписан от 91 души от пет опозиционни политически групи“, обяви лидерът на LIOT Бертран Панше.

В четвъртък държавният глава на Франция Еманюел Макрон задейства член от Конституцията, който дава власт на правителството да приема закони без гласуване в парламента. Този ход ще му позволи да прокара предизвикалата сериозна полемика в обществото пенсионна реформа, но и право на опозицията незабавно да поиска вот на доверие.

Решението бе взето само няколко минути преди гласуването в Националното събрание, долната камара на френския парламент. Заседанието, на което по-рано бе обявено, че ще присъства и самият Макрон, започна с освирквания и изпълнение на националния химн на страната – Марсилезата, предаде "Фокус".

Законопроектът ще повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и е сочен като водещ проекта за втория мандат на Макрон. Непопулярният план обаче предизвика големи стачки и протести в цялата страна от януари насам.

Снимка: БГНЕС