Масови безредици и над 300 арестувани при бунтовете във Франция (+ВИДЕО)

В различни френски градове са демонстрирали над 52 000 души

17.03.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Над 300 души са арестувани в цяла Франция по време на протестите срещу спорната пенсионна реформа. Президентът Еманюел Макрон се позова на Конституцията, която му дава възможност да наложи текстовете без вота на Националното събрание. 

Над 25 града в страната бяха обхванати от демонстрации и безредици. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен критикува остро част от проявите на съпротива срещу промяната, която води до увеличаване на възрастта за пенсиониране. 

"Опозицията, да, тя е легитимна. Но всяването на хаос и вандалските прояви по площадите на френските градове не може да се приемат. Както не може да се приеме и това, че на някои места демонстрантите са взели на прицел полицейски префектури, а в Дижон пък е имало демонстративно изгаряне на чучела с лика на президента Макрон и на други водещи фигури от френското правителство. Нашите полицейски сили бяха принудени да задържат толкова хора, само в Париж те са 258" ,обясни Дарманен.

Само на площад "Конкорд" в Париж протестиращите са били около 10 000, като и там са предизвикани инциденти с опити за палежи. Силите на реда се намесиха с водни оръдия и сълзотворен газ. 

За овладяването на ситуацията бяха изпратени и пожарникари. Общо в различни френски градове са демонстрирали над 52 000 души, показват данните на полицията. 

В парламента опозиционни групи, които са против реформата, поискаха вот на недоверие срещу правителството.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС