САЩ към Русия: Не желаем войната да ескалира, но армиите ни може да се сблъскат

Русия твърди, че американският дрон се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра

15.03.2023 | 13:31 Редактор: Михаела Димитрова

Расте напрежението по оста Вашингтон-Москва. Съединените щати предупредиха Русия да не изостря ситуацията след инцидента с американски дрон в Черно море. Вчера от Пентагона съобщиха, че са били принудени да разбият свой безпилотен апарат, след като руски изтребител го е прихванал и повредил в международни води.

Днес Държавният департамент привика руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.Той застъпи версията на своята страна за инцидента.

"Подчертавам, че руските пилоти са действали професионално. Не е имало контакт, не е било използвано оръжие от нашите изтребители. А този безпилотен летателен апарат се е врязал в нашето пространство. Мисля, че това е истинска провокация", коментира Анатолий Антонов. 

Русия твърди, че американският дрон се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра. От Държавния департамент обаче отхвърлиха версията на Москва. Вашингтон обеща да публикува кадри от сблъсъка във въздуха.

САЩ предупредиха, че подобно поведение на руските летци може да доведе до нежелани инциденти между двете армии и не желаят войната в Украйна да ескалира извън нейната територия.

А след инцидента американските военни заявиха, че руски изтребител Су-27 е ударил витлото на дрона за наблюдение "Рийпър".

"Държавният департамент поставя нашите безпокойства във връзка с инцидента директно пред руското правителство. Руски Су-27 по "безразсъден, необоснован и непрофесионален начин" е блъснал нашия дрон. Тази опасна постъпка на руснаците едва не доведе до катастрофа. Американските и съюзническите самолети продължават да извършват операции в международното въздушно пространство и призоваваме руснаците да се държат професионално и безопасно", каза генералът на ВСС на САЩ Джеймс Хъкър.

САЩ подчертават, че такива полети се изпълняват в Европа над суверенна територия и в цялото международно пространство в координация с приложимото право на страната домакин и международното право. Целта е да се подкрепя европейската колективна отбрана и сигурност.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


4
3 rate up comment rate down comment 3
реалист
преди 1 година
И КОЙТО ИСКА ЕВТИН ТОК, безплатна инфраструктура, евтина енергия, зърно, храни, тор, машини, от Русия, да напусне всички договори с ЕС, НАТО, САЩ, мвф, оон, св.банка, и всички спортни световни организации, и да се присъедини към РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ. Забрана на износ на всичко от Русия и внос, в Руската Федерация, освен от БРИКС. Правене на Лунна ядрена защита. Изнасяне в орбита около Луната на 10 000 ядрени глави и ракети, със сувалки с изкуствен интелект и роботи. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 3
реалист
преди 1 година
Русия да се откаже от всички спортни организации, всички договори и дипломация с НАТО страните, напускане на МВФ, Св. банка, ООН, ..., И КОЙТО ИСКА ЕВТИН ТОК, безплатна инфраструктура, евтина енергия, зърно, храни, тор, машини, от Русия, да напусне всички договори с ЕС, НАТО, САЩ, мвф, оон, св.банка, и всички спортни световни организации, и да се присъедини към РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ. Забрана на износ на всичко от Русия и внос, в Руската Федерация, освен от БРИКС. Правене на Лунна ядрена защита. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 3
реалист
преди 1 година
Путин прави същите маневри като Николай Втори и Керенски, и следва революция.. (ако троцки е масон, защо напада масонът керенски в зимният дворец).. Не дрон, всяка военна техника ще унищожа в международни води, и ще обявя война на САЩ и Великобритания, и ще изстрелям поне 5 ядрени ракети на 100 километра от територията на Канада, Сащ и Великобритания. Путин е ггей, .. евроатлантик, плаче за банките в САЩ и Швейцария.. ще рухне любимият му запад и любимият му неолиберализъм.. Напускам всички спор Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Хайахайайа ква е тая анимация бе? Тия от пентагона (ако те са авторите) ни взимат за канарчета. Може да не сме пилоти, но не сме и ***. Никой пилот няма да рискува самолета си, който е много по ценен с физически контакт с някакъв си дрон! При удара както го представят в анимацията самолетът ще бъде доста сериозно увреден! Сигнализирай за неуместен коментар