Китай се отваря към света, отново ще издава визи за туристи

Страната оставя зад гърба си режима на нулевия Ковид

14.03.2023 | 18:18 Редактор: Вяра Димова
Китай се отваря към света, отново ще издава визи за туристи

Китайското правителство отново ще започне да издава визи за туристи и други чужденци, което представлява значителна стъпка в желанието на страната отново да се отвори към света и да изостави строгата си политика за нулев Ковид.

Промяната влиза в сила от сряда, се казва в изявление на китайското посолство в САЩ. Групите чужденци от Хонконг или Макао отново ще могат да влизат в провинция Гуандун без да имат нужда от виза, като това се отнася и за пътниците на круизни кораби, които спират в Шанхай.

Повторното отваряне за туристи е изключително символичен знак, че Китай оставя зад гърба си абсолютния режим на нулевия Ковид. Стратегията, която включваше чести забрани, масови тестове и на практика затворена граница, натежа на икономическия растеж, особено през миналата година. Тя беше внезапно прекратена в началото на декември след протести в множество китайски градове, докато ударът върху икономиката се задълбочаваше.

Деловите пътници могат да кандидатстват за визи за Китай от 8 януари, когато страната предприе първата голяма стъпка към повторно отваряне на някога натоварените си граници, като премахна задължителната карантина при пристигане. Оттогава чуждестранните граждани могат да кандидатстват за бизнес визи за пътуване до Китай с цел търговска дейност.

Откакто се отказа от нулевия Ковид, комунистическата партия дава приоритет на завръщането към силен растеж, като новият премиер на Китай Ли Цян призова за повече усилия за постигане на целта за разширяване на икономиката с 5% до 2023 г. на заседание на националния законодателен орган тази седмица.

По данни на китайското Министерство на обществената сигурност през 2022 г. са били осъществени само 115,7 млн. входящи и изходящи пътувания - по-малко от една пета от тези, осъществени през 2019 г., преди пандемията.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС