Швеция определи като висок шанса за присъединяване на Финландия към НАТО преди нея

"Въпросът не е дали Швеция ще стане член, а кога", изтъкна Улф Кристершон

14.03.2023 | 14:45 Редактор: Вяра Димова
Швеция определи като висок шанса за присъединяване на Финландия към НАТО преди нея

Вероятността Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция се е увеличила, въпреки че шведското членство е само въпрос на време. Това заяви шведският министър-председател Улф Кристершон, предадоха световните агенции.

Миналата година Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО, но срещнаха възражения от страна на Турция, която твърди, че двете страни укриват членове на групировки, които Анкара смята за терористични. Миналата седмица страните възобновиха в Брюксел разговорите по процеса за присъединяване към Алианса.

Турция е категорична, че има по-големи възражения относно присъединяването на Швеция, отколкото това на Финландия. Кристершон заяви, че позицията на Анкара в това отношение все още не се променила, което означава, че двете държави може и да не се присъединят заедно, както биха искали.

"Вероятността присъединяването да стане с различни темпове нараства", заяви Кристершон, цитиран от Франс прес. "Ясно е, че през последните няколко седмици турската страна даде да се разбере, че е готова за приемане на Финландия, но не и за Швеция. В крайна сметка въпросът не е дали Швеция ще стане член на НАТО, а кога", допълни той, цитиран от БТА.

На срещата в Брюксел миналата седмица Турция призна, че Швеция и Финландия са предприели конкретни стъпки, за да отговорят на опасенията на Анкара, и трите страни се договориха да проведат допълнителни срещи в рамките на процеса за присъединяване към НАТО, отбелязва Ройтерс.

Снимка: pixabay