Шойгу: Отношенията между Русия и Китай са гръбнакът на глобалната сигурност

По думите на руския министър на отбраната отношенията са стабилни и дългосрочни

13.03.2023 | 17:54 Редактор: Михаела Димитрова
Шойгу: Отношенията между Русия и Китай са гръбнакът на глобалната сигурност

Двустранните отношения между Русия и Китай се превърнаха в гръбнака на глобалната стабилност на фона на нарастващото геополитическо напрежение в света, заяви руският министър на отбраната генерал от армията Сергей Шойгу, цитиран от руски медии.

"Двустранните отношения между нашите страни днес достигнаха ново, безпрецедентно високо ниво и се превърнаха в опорен стълб на глобалната стабилност в условията на нарастващо геополитическо напрежение в света", каза още Шойгу.

Руският министър на отбраната пожела на генерал-полковник Джан Юйсю здраве и просперитет и изрази увереност, че военното и военно-техническото сътрудничество между Русия и Китай ще продължи да се развива, като ще допринесе значително за укрепването на целия спектър на руско-китайските отношения.

Военното ведомство уточни, че Шойгу е поздравил и генерал-полковник Хъ Уейдун за назначаването му на поста заместник-председател на Централния военен комитет на Китайската народна република.

"Русия и Китай са дългогодишни приятели и партньори. Общите граници и история, както и дългите години на приятелство, са свързали здраво нашите народи и страни", се казва в поздравителната телеграма на руския министър на отбраната, цитирана от "Труд".

Ръководителят на руското военно ведомство добави, че руско-китайските отношения са стабилни и дългосрочни, отговарят на целите за укрепване на добросъседството и осигуряване на взаимно доверие.

"Благодарение на усилията на лидерите на нашите страни отношенията между държавите достигнаха безпрецедентно високо ниво и се превърнаха във важен фактор за гарантиране на мира и международната сигурност", коментира Шойгу.

Снимка: БГНЕС