Визов режим за ЕС влиза в сила за Косово от 1 януари 2024 г.

Новите правила ще позволят на притежателите на косовски паспорти да влизат в Съюза за престой от 90 дни

09.03.2023 | 20:05 Редактор: Вяра Димова
Визов режим за ЕС влиза в сила за Косово от 1 януари 2024 г.

Съветът на ЕС временно одобри либерализирането на визовия режим за Косово от 1 януари 2024 г., съобщава уебсайтът на институцията.

Отбелязва се, че новите правила ще позволят на притежателите на косовски паспорти да влизат в ЕС без виза за престой от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.

Ден по-рано премиерът на Хърватия Андрей Пленкович заяви, че Загреб подкрепя присъединяването на Косово към Европейския съюз и Съвета на Европа. Той подчерта значението на развитието на икономическото сътрудничество в рамките на хърватско-косовски бизнес форум в Прищина.

"Премиерът Пленкович отбеляза добрите и приятелски отношения между Хърватия и (самопровъзгласилата се) Косово и подкрепата, която Хърватия предоставя на Косово на всички форуми с акцент върху членството в международни организации, особено в ЕС и Съвета на Европа", се казва в официално комюнике на Загреб, цитирано от "Труд".

Пресслужбата на хърватския кабинет добави, че правителственият ръководител приветства молбата на Косово за членство в ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич обяви готовността на властите на страната да обсъдят изпълнението на плана на Европейския съюз за уреждане на Косово, в допълнение към признаването на независимостта на частично призната република и влизането ѝ в ООН.

Снимка: Bloomberg.com