Бурни протести в Грузия: Не искаме да бъдем част от бившия СССР, а от ЕС и Запада

Полицията задържа десетки участници в демонстрациите в столицата Тбилиси

08.03.2023 | 19:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Закон за "прозрачност на чуждестранното влияние" предизвика бурни протести в Грузия и сблъсъци със силите на реда. Полицията задържа десетки участници в демонстрациите в столицата Тбилиси.

Съпротивата е срещу приет на първо четене закон, който изисква медиите и неправителствените организации с над 20% финансиране от чужди източници да се регистрират като "чужди агенти". Редица информационни агенции отбелязаха, че подобно законодателство действа в Русия като средство за борба с инакомислието.

"Такъв закон се прилага в Русия и Беларус. Не искаме да бъдем част от бившия СССР. Искаме да сме част от ЕС и Запада", смята един от протестиращите.

Снощи грузинската полиция използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати в опита си да изтласка протестиращите от района на парламента. 

Демонстрациите продължиха и днес по призива на основната опозиционна партия "Единно национално движение".  

Остра е реакцията срещу закона и от страна на ЕС. "Много лошо развитие за Грузия и нейния народ", посочи  в изявление  върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той определи закона като несъвместим с ценностите на ЕС и призова Грузия да спазва своя ангажимент за насърчаване на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

Още снощи президентът на страната Саломе Зурабишвили обеща да наложи вето. Тя се обърна към грузинците с видеообръщение от Ню Йорк, където е на посещение. 

"Обръщам се към вас, които сте на булевард "Руставели" в Тбилиси, където и аз съм била неведнъж. Зад мен е Статуята на свободата, която е символ и за Грузия. С вас съм, защото вие представлявате свободна Грузия", заяви Саломе Зурабишвили.

Вътрешното министерство образува наказателни дела за нападения над служители и нанасяне на материални щети.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 1
паси предателят
преди 1 година
2.Всички организации ще бъдат регистрирани и подробно ще посочват, ще показват - источника на финансиране откъде - както е в Европа и Америка регистраирани като чужди агенти. И при най малкото съмнение конфискуват се всичките банкови сметки, средства под предлог че- Застрашават Националната Безопасност. Законът който е приет отначало в Русия по късно в Беларус е Американски в много по мека форма и отчасти не целият -Американците конфискуваха Руското посолство което е собственост на Руската Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
паси предателят
преди 1 година
"Такъв закон се прилага в Русия и Беларус. Не искаме да бъдем част от бившия СССР. Искаме да сме част от ЕС и Запада", смята един от протестиращите.забележете - достатъчно един да мисли така което означава ,че всичките мислят като него. В Грузия ими стотици организации от типа на "'' Международни" финансирани от спекуланта Сорос. За да има мир и спокойствие в страната да бъде и независима ; 1..Ще изгоните Американският и Английските представители всички- посолства и другите .СВЪРЗАНИ"Такъ ... Сигнализирай за неуместен коментар