По-силна ли е носталгията от свободата? Връщането на украинците става все по-трудно

Семействата започват да пускат корени на други места, а преместването за децата би било травмиращо

08.03.2023 | 16:05 Редактор: Вяра Димова
По-силна ли е носталгията от свободата? Връщането на украинците става все по-трудно

Милиони украинци избягаха от домовете си в началото на войната, която Русия започна в Украйна. Много от тях отидоха в чужбина и в последните месеци в Украйна започнаха да се питат дали ще ги видят отново у дома си.

Седмици наред Олга Мойсийева и Лена Гордуц се крият със семействата си в мазетата на домовете си в Мариупол. Стените им обаче не са толкова дебели, за да заглушат звуците на артилерията и падащите бомби, разказва в своя материал европейското издание Politico.

След няколко неуспешни опита и двете семейства вече са в Полша. "В първите месеци синът ми всеки ден ме питаше кога ще се приберем", спомня си бившият телевизионен водещ Лена и допълва, че те вече няма къде да се завърнат, след като домът им е разрушен малко след тяхното бягство.

"Искаме с цялата си душа да се върнем", категорична е Лена. Въпросът обаче става много сложен - семействата започват да пускат корени в новите си домове, децата им посещават учебни заведения в Полша, създават си приятелства. "Ще се върнат ли те някога в Украйна? Много труден въпрос", допълва Олга.

Според двете жени завръщането в Украйна за децата може да се окаже също толкова травмиращо, както и бягството им. Колкото по-дълго стоят те в Полша, толкова по-трудно ще става да се върнат у дома си.

Руската инвазия в Украйна предизвика най-голямата бежанска вълна в Европа от Втората световна война насам. 8 млн. украинци избягаха извън страната си и макар че част от тях се завърнаха, около 5 млн. души все още са в чужбина. Основна част от тях са в Полша (към 1,6 млн.) и Германия (1 млн.). По данни на ООН към 200 хил. украинци са в САЩ. Основно това са добре образовани и квалифицирани хора от средната класа.

Стотици хиляди от тях са в положението на Олга и Лена и трябва да преценят какво да правят на фона на възможности за образование на децата си, създадените връзки, работа и като цяло бъдещите възможности за развитие. За много от тях отговорът е много труден.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС