90% от украинците са "за" удари срещу Русия, 13% искат атаки срещу цивилни

За 87% от тях териториални отстъпки в името на мира не са допустими

24.02.2023 | 11:46 Редактор: Искра Ангелова
90% от украинците са

Огромно мнозинство от 90% от украинците подкрепят нанасянето на удари по територията на Русия. Това показва проучване на Киевския международен институт по социология, цитирано от РБК-Украйна.

Уточнява се обаче, че има различия във възгледите на украинците по какви обекти трябва да се нанасят ударите. 38% смятат, че е необходимо да се нанасят такива само по военни цели, а почти същият брой (39%) освен военни цели споменават и обекти на енергийната инфраструктура.

Освен това, 13% от анкетираните са уверени, че трябва да се нанасят удари по всички обекти като цяло, включително по цивилното население, както правят самите руски сили.

"Както по много други обществено значими въпроси, украинците сега демонстрират консолидирана позиция относно необходимостта от нанасяне на удари по територията на Русия и значителна част от тях смятат, че те не трябва да се ограничават само до военни обекти", обясни Антон Грушецки, заместник-директор на института.

"В същото време е важно да се види, че има основно дискусия за това дали в допълнение към военните цели си струва да се поразяват енергийни цели, което очевидно отразява желанието за възмездие", допълни експертът.

Голям брой респонденти също биха подкрепили удари срещу цивилното население на Русия. "Украинците, въпреки всичко, запазват не само единство, но и човечността", отбеляза социологът, цитиран от "Фокус".

Киевският международен институт по социология е провел проучването в периода 14-22 февруари 2023 г. сред 2002 респонденти. Друго изследване показа по-рано, че за 87% от украинците териториални отстъпки в името на мира не са допустими. Само 9% смятат, че за постигане на мир и запазване на независимост някои територии може да бъдат отстъпени на Русия.

Снимка: БГНЕС